Prima pagină | Hartă site | Ajutor | Contact    
 
 
Despre instituție
Informații de interes public
 
 
Furnizarea datelor din R.N.E.P.S.
Eliberarea adeverinţei referitoare la exercitarea dreptului la libera circulaţie în străinătate / istoric paşapoarte
Eliberarea adeverinţei pentru scutire de taxe vamale
Studierea dosarului personal de paşapoarte
Contact          
Carieră          
Media          
Date deschise
Protecţia datelor cu caracter personal
Proiecte fonduri europene
Transparenţă decizională
Informatii utile pensionari M.A.I.
 

ATENTIONARE !            INFORMATII M.A.E.

GHIDUL
Serviciilor Consulare
   

  

 Precizări
 


PRECIZĂRI

Copiii au nevoie de paşaport individual

Paşaportul nu se obţine prin procură (cetăţenii români care doresc să obţină un nou paşaport trebuie să depună cererile personal, atât în ţară, cât şi în străinătate).

Există posibilitatea solicitării unui nou paşaport simplu electronic/temporar indiferent de data la care expiră documentul de călătorie deţinut în prezent.

La folosirea pașaportului temporar verificați condițiile de călătorie din site-ul M.A.E. - http://www.mae.ro/travel-conditions.

Când într-un pașaport expirat există o viză valabilă pentru Statele Unite, expirarea pașaportului nu are niciun efect asupra valabilității vizei.

ATENTIE! Actele de stare civilã trebuie sa aibã înscris codul numeric personal (CNP).

ATENTIE! Autentificarea este cea mai stricta forma de întocmire a unui document, notarul atestând nu numai semnãtura partii, ci si faptul ca prin aceasta semnatura, partea si-a însusit continutul documentului respectiv. Atunci când autentifica un act, notarul stabileste intentiile partilor într-un document juridic în forma scrisa, constata consimtamântul si capacitatea acestora.

În cazul înscrisurilor autentificate de autoritatile straine, procedura autentificarii poate fi diferita, având în vedere diferentele existente între sistemele de drept. În vederea îndeplinirii conditiei autentificarii impuse de legislatia româna, elementele specifice autentificarii trebuie, însa, sa se regaseasca în continutul înscrisului prezentat, respectiv, din cuprinsul încheierii trebuie sa rezulte nu doar faptul ca partile au fost identificate, dar si ca acestea au citit, au înteles documentul si consimt la încheierea lui, consimtamânt exprimat prin semnatura. Certificarea de catre functionarul strain doar a faptului ca semnatura mandantului este autentica, chiar daca acesta a stabilit identitatea partii, precum si faptul ca a fost prezenta si a semnat procura, nu îndeplineste conditia autentificarii impuse de H.G. nr.94/2006 (procedura se apropie de legalizarea de semnatura prevazuta de legea româna).

ATENTIE! În cazul în care titularul gaseste pasaportul declarat ca fiind furat/pierdut este obligatoriu ca autoritatea emitenta sa fie informata în cel mai scurt timp posibil cu privire la gasirea acestuia întrucât aceste pasapoarte fac obiectul unor semnalari în Sistemul Informatic Schengen (SIS). În situatia în care autoritatile straine gasesc asupra titularului pasaportul ce face obiectul unor semnalari în SIS, acesta urmeaza sa fie confiscat si transmis autoritatilor emitente române.

 

   
   
 
   
   
LINK-uri UTILE
   

   
 

   
 

Recomandari: Rezolutie video minim 1024x768, high color, Internet Explorer minim versiune 6.0